Sint-Bernardusabdij Hemiksem

De Sint-Bernardusabdij kende een bewogen geschiedenis: in de Middeleeuwen was ze een religieus en cultureel centrum. Later werd ze bezet, brandde ze af, werd ze verkocht en fungeerde ze als gevangenis en legerkazerne (tot 1977). Het complex herbergt nu het Heymissen- en het Roelantsmuseum

SINT-BERNARDUSABDIJ
Toen cisterciënzer-monniken er in 1244 begonnen met de bouw van de St.-Bernardusabdij legden ze meteen de basis voor de steenbakkersnijverheid, die de streek eeuwenlang getekend heeft. Zij bakten er de eerste zogenaamde paepesteen in veld- en klampovens.
De abdij kende een bewogen geschiedenis: in de middeleeuwen was ze een echt religieus en cultureel centrum. Later werd ze bezet, brandde ze af, werd verkocht, fungeerde als gevangenis en legerkazerne (tot 1977). Sinds 1988 is de abdij eigendom van de gemeente. De westgevel en de toren van de abdij zijn ondertussen gerestaureerd en verschillende de gemeentediensten zijn er nu in gevestigd.

Je kan een rondgang maken in het heraangelegde domein rond de abdij. Op een steenworp van de abdij-voorzijde stroomt de Schelde: van bij de stroom heb je een prachtig zicht op de abdij-gevel!

GILLIOT & ROELANTS TEGELMUSEUM
Het is misschien minder bekend dat er in de Rupelstreek meer werd gebakken dan baksteen. De productie van keramiek die hier uit de ovens kwam, was eveneens van absolute wereldklasse. Dit museum toont je de lokale geschiedenis, abdijmaquettes en vondsten van archeologische opgravingen en interieurs en keramische panelen, gietvormen en machines uit de oude fabriek Gilliot.
In één van de abdijkamers is het Roelantsmuseum gevestigd, waar keramisch werk van Joseph Roelants ondergebracht is. Met zijn keramische panelen in Belgische en buitenlandse kerken verwierf hij een zeer grote bekendheid.

Ook open op hoogdagen voor het erfgoed zoals Erfgoeddag, Gilliotmarkt of toeristische happenings (uren variabel). Op andere momenten na afspraak.

HEEMMUSEUM
Het museum van de heemkundige kring Heymissen bevindt zich in de noordelijke vleugel van de abdij. In het museum kan je onder andere een maquette van de Sint-Bernardusabdij bezichtigen naast allerlei archeologische vondsten en een verzameling carbuurlantaarns.

Openingstijden: iedere eerste zondag van de maand, van 14 tot 17 uur. Tijdens de maanden juli en augustus alle zondagen van 14 tot 18 uur.
Groepsbezoeken met gids zijn mogelijk op weekdagen tussen 14 en 17 uur, na afspraak. Duurtijd: ca. 1 uur | minimum 15 personen | inkom gratis.
Contactpersoon: Karel Verhofstadt: +32 3 2881657 | verhofstadt@telenet.be

Wanneer

Openingsuren

  • zondag
    00:00tot00:00

Locatie

Sint-Bernardusabdij Hemiksem
Sint-Bernardusabdij 1 , 2620 Hemiksem