Gilliot & Roelants Tegelmuseum Hemiksem

Geschiedenis

Tien jaar na de sluiting van de Gilliotfabriek te Hemiksem in 1978 opende het toenmalige Roelantsmuseum op de huidige locatie in de Sint-Bernardusabdij. Tegelpanelen en ander materiaal dat gered werd uit het fabrieksgebouw werden In twee zalen tentoongesteld.  Bij deze tentoonstelling lag de nadruk vooral op de beroemdste ontwerper van de fabriek, namelijk Joseph Roelants.

Vanaf 2009 onderging het museum enkele veranderingen. Er vond een naamsverandering plaats naar ‘Gilliot & Roelants Tegelmuseum’. Daarnaast werd de werking verbreed met als hoogtepunt het in beheer krijgen van de Pozzo-collectie in 2016 en de inhuldiging van de nieuwe vleugel in 2019.

Nu

Tegenwoordig bestaat de collectie van het museum uit de historische collectie en de Pozzo-collectie. Voor de historische collectie worden de twee oorspronkelijke zalen gebruikt. De meeste van de tegelpanelen die tentoongesteld worden, werden gered uit de toonzaal van de fabriek na de sluiting. Het overgrote deel van deze werken zijn ontwerpen van Joseph Roelants.

De Pozzo-collectie dankt zijn naam aan Roberto Pozzo die doorheen zijn leven een collectie tegels verzamelde die ruim 9.000 objecten omvat. Om het behoud ervan te verzekeren en ze voor het grote publiek toegankelijk te maken, schonk hij zijn indrukwekkende collectie op 10 oktober 2016 aan de Koning Boudewijnstichting, die ze zelf op 23 november 2016 in beheer gaf aan het Gilliot & Roelants Tegelmuseum in Hemiksem, het enige gespecialiseerde tegelmuseum in België. Iets meer dan 3.000 tegels – nagenoeg één derde van de collectie – werd ooit vervaardigd in de ateliers van Gilliot & Cie, wat Hemiksem een logische plaats maakt voor het onderbrengen van de collectie. Ondertussen heeft de Koning Boudewijnstichting de collectie gedigitaliseerd en zowel in het Nederlands, Frans, Duits als Engels gedocumenteerd

 

Locatie

Sint-Bernardusabdij 1, 2620 Hemiksem

Meer info

https://gilliottegelmuseum.be/