Heemmuseum Ontrent den Hover Hemiksem

Geschiedenis

Toen de Heemkring van Hemiksem, genaamd Heymissen, zich in april 1992 vestigde in de Sint-Bernardusabdij op de eerste verdieping van de oostelijke vleugel werd er ook een museum ingericht. Het museum startte bescheiden met enkele opgestelde themataferelen die van elkaar gescheiden werden met tussenschotten. Op 24 april 1992 konden bezoekers de nieuwe lokalen van de heemkundige kring komen bekijken, waarbij de museumstanden over metaal- en houtbewerking, landbouwgereedschap en naaimachines de aandacht trokken. Ook de historisch correct ingerichte woonkamer, het klaslokaaltje en het cafeetje vielen in de smaak.

De interesse van de bezoekers en de inwoners van Hemiksem was gewekt waardoor vervolgens vele nostalgische voorwerpen werden binnengebracht. Amper een jaar na de officiële opening was de beschikbare oppervlakte al te klein geworden en moest er gezocht worden naar een ruimere bestemming. Dankzij het gemeentebestuur werd dit probleem snel verholpen. Een tiental kamers in het verlengde van de oorspronkelijke lokalen werden beschikbaar gesteld. De lokalen, die in slechte staat verkeerden, dienden wel eerst volledig schoongemaakt en ingericht te worden.

In 1998 werden er in de oostelijke vleugel serviceflats gebouwd, waardoor de lokalen van de heemkring verhuisden naar de noordelijke vleugel. Ook deze ruimtes hadden een grondige opknapbeurt nodig. Hiervoor kreeg de heemkring een bedrag van de gemeente. Een aannemer werd ingeschakeld voor de grote werken en de kleinere opknapwerken werden uitgevoerd door leden van de Heemkring zelf.

Nu

Ook al was er meer plaats in de nieuwe ruimtes, deze werden meteen opgevuld bij de herinrichting van het museum. In één van de zalen op de gelijkvloerse verdieping zijn een stand met landbouwgereedschap, een bedrijfvaardige drukkerij, schoenmakerij, schrijnwerkerij, smidse en een maquette van een steenbakkerij met droogloodsen te zien.

Naast deze zaal zijn vele voorwerpen per thema opgesteld zoals de naaimachines, carbuurlantaarns en een verzameling radio’s. Er zijn verder ook nog verschillende historische diorama’s zoals een keuken, een slaapkamer, een klaslokaaltje en een volledig ingericht cafeetje te bekijken.

Dankzij giften van personen en verenigingen wordt de museumcollectie regelmatig uitgebreid. Zo werden er in 2014 vlaggen van oud-strijders geschonken. In 2015 werd het cafeetje verder ingericht en werd er een toegang voor andersvaliden met lift toegevoegd. De herinrichting van het klaslokaaltje en een eerste tijdelijke installatie van een kerstdorp werden in 2016 verwezenlijkt. Er werden in 2017 ook nog nieuwe displays toegevoegd zoals ‘de schone kamer’ en de slaapkamer. De inventarisatie van de radiocollectie werd gefinaliseerd in 2018. In 2019 werd de cafetaria onder handen genomen en werd er elektrische verwarming geïnstalleerd. Momenteel zijn er nog steeds nieuwe diorama’s in ontwikkeling. Ook het kerstdorp keert jaarlijks terug sinds 2016.

 

Locatie

Sint-Bernardusabdij 1, 2620 Hemiksem

Meer info

http://www.heemkundigekringheymissen.be/