Jacques Dujardin - Beebox

Jaques Dujardin studeerde aan de Academie voor Schone Kunsten van Brussel. Met een eerste prijs schilderkunst voelt Jacques Dujardin zich ook thuis met alle soorten materialen en happenings, van stillevens met brokken vlees tot een culinaire happening. Tijdens zijn jeugd staat Jacques Dujardin erg dicht bij de natuur, zijn vader was slager en zijn grootouders groentetelers. Zelf startte hij met een eigen moestuin en met de bijenteelt als belangrijk onderdeel van de artistiek werk.

Sinds de kunstacademie werkt hij op het thema ‘groeiproces’. In de  eerste grote abstracte werken zijn de lijnen van het kiemen en het groeiproces als een lyrisch spel te zien. Dujardin vermengt zaad door de verf en stapte al vlug over naar het echte kiemproces in levende schilderijen. Door het zoeken naar materialen die een structuur hebben van een groeiproces is Dujardin ook met  vliezenvet van het varken beginnen werken. Eerst kleine abstracte werkjes en daarna met levensgrote figuren uitgewerkt onder glas zoals in laboratorium waar men met klonen experimenteert.

Als kunstenaar en imker is Dujardin bezig met de teloorgang van de bij, getuige daarvan de titels van enkele van de werken: De laatste imker, Madonna van de bijen, Asieltehuis voor bijen en de soorten kasten beschilderd voor bijen in openbare parken en daken zoals bijvoorbeeld de Beecar op Tour & Taxi in Brussel en de tricolor kasten op het dak van de Senaat, ook in Brussel.

 

Selectie tentoonstellingen

  • 2011 Biennale Venezia  met de Bicane Belgicaine
  • 2013 Wunderkammer Palazzo Widmann Venezia - Accademia Belgica Roma
  • 2015 Galerij Jan Colle Gent Solotentoonstelling
  • 2017 Laureaat Furament Internationale prijs Tervuren- PanqArt Curator Tervuren
  • 2018 “de roep van de bij” solotentoonstelling pastorie Munte
  • 2018 “ Le dernier apiculteur” solotentoonstelling CC Breugel Brussel
  • 2018 “Cerveau “ Université GemblouxAgro-BioTech
  • 2020 BeeCar  Living the city, Berlin Tempelhof 
  • 2020 “le chant de l’abeille “ TreA galerie Mons Solotentoonstelling 
  • 2022 “Fiat Lux” solotentoonstelling in het nieuwe Abdijmuseum van Orval

 

Beebox

Deze bijenkast is als een soort militaire wachtpost waaruit je de natuur kan observeren en mediteren. De larve van een koningin op de voorkant van de kast maakt van de bezoeker van deze kast zelf een larve in een cocon die het proces ondergaat in gedachte van een koningin die binnenkort geboren wordt en daarna  bevrucht word door de darren en een nieuw volk van tienduizenden bijen gaat stichten. Deze bijen gaan tijdens hun levenscyclus ook aan onze levensnoodzakelijke plantenwereld voor bevruchting zorgen …

Beebox / 60 x 60 x 230 cm / Hout