Jos Tysmans - Brancardier aan het IJzerfront - Tentoonstelling

Jos Tysmans werd in 1893 in Hemiksem geboren als zoon van Alois Tysmans, schoolhoofd in het katholiek onderwijs. Het gezin was zeer kunstminnend en ook Jos bleek over artistiek talent te beschikken. 

In de tentoonstelling “Jos Tysmans, brancardier aan het Ijzerfront” krijgen we het werk te zien dat hij tijdens wereldoorlog I aan het front maakte. Op mooi vormgegeven panelen krijgen we een beeld van de talrijke schetsen, potloodtekeningen, aquarellen en silhouetten in Chinese inkt.

De vernielingen, de ellende en de pijn van de soldaten, het troosteloze van de omgeving zijn aangrijpend weergegeven maar altijd zonder valse pathos en soms zelfs met wat humor. Het zijn z’n beginjaren als kunstenaar. Hij exploreert duidelijk en scherpt gaandeweg zijn techniek aan. Het maakt zijn zware tijd aan het front draaglijker.

Na de eerste wereldoorlog verhuisde hij naar Limburg, maar zijn geboortedorp is hem altijd lief gebleven. Het waren niet alleen de achtergebleven familieleden die hem hier vaak terug deden belanden. De landschappen en gebouwen gaven hem inspiratie. Het zijn onderwerpen die in heel wat van zijn werk terug te vinden zijn.

Als groep een bezoek brengen met een gids? Contacteer ons op cultuur@ivebica.be of 03 871 98 24.

 

DATA & UREN :

In de periode van 1 september tot en met 3 november '19 is de tentoonstelling te bezichtigen op elke donderdag, zaterdag en zondag van 14 tot 17u.

Tijdens Open Monumentendag op zondag 8 september '19 is de tentoonstelling te bezichtigen van 10 tot 18u.

Locatie

Hal Serviceflats St. Bernardus
Sint-Bernardusabdij 5 , 2620 Hemiksem

Prijs

  • gratis

Leeftijd

van 10 tot 99 jaar

Organisatie

IVEBICA Hemiksem-Schelle-Niel
cultuur@ivebica.be
Tel.
03 871 98 24