Laarkapel Schelle

Deze 16de-eeuwse kapel, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Smarten, was tot 1831 in privébezit van het nabijgelegen kasteel Laarhof. Hieraan dankt de kapel de naam Laarkapel, naast de originele naam Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Smarten. In 1967 werd ze grondig gerestaureerd onder leiding van architect R. Roeyers. Deze kapel is elke dag te bezoeken.

De witgeschilderde bakstenen kapel draagt een dakruiter met een klokje op het hoger opgetrokken koor met eronder steunberen. De westgevel is gemarkeerd door een korfboogdeur in een natuurstenen omlijsting. Links ervan bevindt zich een oude steen met een Bourgondisch-gotisch opschrift. Boven de deur staat in een boognis een recent beeldje van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Smarten. Het ovale venster hogerop bevat een Maria-monogram in een rechthoekige stenen omlijsting. Aan de zij- en de koorgevels komen gepolychromeerde 19de-eeuwse bas-reliëfs voor die de zeven smarten van Maria voorstellen. Een volkse crucifix aan de achterzijde van de koorwand werd tegen vandalisme beschermd.


Het bepleisterde en beschilderde interieur wordt overspannen door een tongewelf. Het meubilair omvat een sober altaar in 'boeren'-barok, met een zittende madonna in de altaarnis. Onder de nis bevinden zich de wapenschilden van de vermoedelijke stichters: een heer uit het geslacht Suys en zijn echtgenote. Aan de wand hangen fotografische afbeeldingen van schilderijen die vroeger in de kapel hingen maar naar de kerk zijn overgebracht.

 

Locatie

Laarhofstraat 59, 2627 Schelle