Niel - Annabelle D'Hont

Naam werk : Sakurajima

Kunstvorm : Fotografie

Toelichting werk : Sinds 2016 is Annabelle D'Hont betoverd door Sakurajima: met makkelijk drie erupties per dag één van de meest actieve vulkanen ter wereld.

Op amper 8 kilometer afstand vind je Kagoshima, een stad met meer dan 600 000 inwoners. Riskant? Valt wel mee: ruim 4000 mensen noemen de flanken van de vulkaan zélf hun thuis. Landbouwers, vooral: de extreem vruchtbare grond is ideaal om mandarijnen en radijzen te kweken. En wat betekent risico, als je er zoveel moois voor terugkrijgt?

Door de jaren heen maakte Annabelle kennis met de bevolking die leeft in de schaduw van de dreigende vulkaan. Bezoek na bezoek lokte de omgeving haar telkens weer terug, met als hoogtepunt een verblijf van vijf weken in een traditioneel Japans huisje, aan de voet van de reus.

"De vulkaan is een vriendelijke buur die af en toe eens boos wordt", aldus de lokale bewoners. In deze fotoreeks deelt Annabelle haar ervaringen als buur van Sakurajima. De beelden nodigen je uit om te ervaren dat thuis is wat je er zelf van maakt; sumebamiyako. Ook in een gemeenschap die zijn eigen, unieke ritme volgt: van de jaarlijkse, grootse evacuatieoefening, tot de dagelijkse sleur van de constante asregen. De vulkaan laat zich telkens weer gelden. Het leven gaat telkens weer verder.

Aan de voet van Sakurajima ontdek je Japan in zijn meest pure vorm, natuur en mens leven samen zoals nergens anders.

Locaties werken : Sint-Hubertusplein 8 & Sint-Hubertusplein 11 - Niel

 

Info kunstenaar : Annabelle is in 2016 afgestudeerd aan de Karel de Grote Hogeschool met een diploma Audiovisuele technieken : Fotografie, dit gepaard met een heuse ervaring tijdens haar stage in Tokyo en de start van het Sakurajima Project. De afgelopen jaren heeft ze zich vooral gefocust op het Sakurajima project en was ze steeds lange periodes in Japan. In 2019 kon ze dan ook met trots het project finaliseren met 2 grote exposities (Hasselt in de Japanse tuin en op Sakurajima de actieve vulkaan) en een boek.

Tussentijds heeft ze vooral op freelance basis gewerkt voor enkele bedrijven en momenteel is ze haar volgende avontuur aan het plannen.

Websitelink kunstenaar :

https://annabelledhont.myportfolio.com/