Onze-Lieve-Vrouw Geboortekerk Niel

De Onze-Lieve-Vrouw Geboortekerk ligt aan het Sint-Hubertusplein te Niel. Een met platanen beplante laan leidt van de kerk naar het kasteel van Niel. De kerk werd gebouwd in 1703 en verbouwd in 1773. Het gebouw werd ook vergroot met zijbeuken in 1860-61 onder leiding van architect Eugeen Gife. Een reiniging en een restauratie werden in 1980 uitgevoerd.

De parochiekerk is een kruisbasiliek in classicistische stijl met een vijfbeukig schip met een ingebouwde westtoren. Het gebouw is opgetrokken uit baksteenmetselwerk op een zandstenen plint met leien zadeldaken. De voorgevel is uitgerust met een centrale drieledige toren bekroond met een ingesnoerde naaldspits, rondboogvensters en een rondboogdeur.

Het interieur is bepleisterd en beschilderd. Het schip is overwelfd met rondboogarcades op Toscaanse zuilen van beschilderde arduin met vierkante sokkels en met kapiteeldekbladen. De kerk is versierd met schilderijen uit de 17de en 18de eeuw en met gepolychromeerde houten beelden van heiligen uit 16de en 18de eeuw (Sint-Anna uit de 16de eeuw, Sint-Sebastiaan uit de 18de eeuw en Sint-Ambrosius uit de 18de eeuw). Het meubilair bestaat uit barokke, classicistische en neoclassicistische stukken. In de kerk bevindt zich ook een orgel vervaardigd door Egidius Franciscus Van Peteghem in de 18de eeuw.

 

Locatie

Kerkstraat z/n, 2845 Niel

 


Bron

Plomteux, G., & Steyaert, R. (1985). Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw. Inventaris Onroerend Erfgoed. Retrieved January 5, 2023, from https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/13795