Sint-Jozefkerk Niel

De Sint-Jozefkerk te Niel werd gebouwd in 1906-1908 naar een ontwerp van architect Louis Gife. Na de opsplitsing van een noodkerk in 1901 tot woonhuizen, het huidige hoekpand op Hellegat en de Noeverseweg), werd deze nieuwe definitieve kerk gebouwd.

De Sint-Jozefkerk is een neogotische basiliek met een driebeukig schip. Een toren siert de westelijke zijde. De voorgevel met de ingang bestaat uit een spitsboogportaal met drie spitsboogvensters en een radvenster bovenaan. Het gebouw is opgetrokken uit donkerbruin baksteenmetselwerk met een leien bedaking.

Binnenin is de kerk bepleisterd en beschilderd. De spitsbogenarcades rusten op zandstenen zuilen met krulbladkapitelen en veelzijdige sokkels van arduin. De middenbeuk is overwelfd met een houten spitstongewelf, het koor en de zijbeuken met kruisribgewelven met een bakstenen vulling. De kerk is uitgerust met neogotisch meubilair.

 

Locatie

Hellegat z/n, 2845 Niel

 


Bron

Plomteux, G., & Steyaert, R. (1985). Parochiekerk Sint-Jozef. Inventaris Onroerend Erfgoed. Retrieved January 5, 2023, from https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/13782